Hoitovaihtoehdot
Hoidolla pyritään estämään sairauden ja munuaisvaurion eteneminen
Diabeteksen munuaistautia voidaan hoitaa puuttumalla kokonaisvaltaisesti ja pitkäkestoisesti sairauden taustalla vaikuttaviin riskitekijöihin. Hoito on yhdistelmä elintapahoitoa ja lääkehoitoja. Samat asiat ovat tärkeitä taudin ehkäisyssä ja hoidossa.
Hoidolla voidaan ehkäistä munuaistaudin etenemistä. Samalla hoito myös pienentää riskiä sairastua munuaistautiin liittyviin sydän- ja verisuonitauteihin.
Elintapahoito
Oikeanlainen ruokavalio auttaa vaurioituneita munuaisia suoriutumaan tehtävästään puhdistaa ylimääräisiä aineita kehosta. Sopiva ruokavalio on yksilöllinen ja riippuu taudin vaiheesta. Ruokavaliolla on mahdollista vaikuttaa veren kolesterolipitoisuuteen ja verenpaineeseen.
Munuaisten kannalta ihanteellisessa ruokavaliossa yhdistyvät oikeanlainen proteiini-, fostori- ja kaliumsisältö, vähäsuolaisuus ja sydänterveyttä edistävät valinnat, kuten riittävä kuitujen määrä ja kovan rasvan korvaaminen pehmeällä rasvalla.
Ravitsemusterapeutilta saa apua oman ruokavalion arviointiin ja suunnitteluun.
Liikunta auttaa hallitsemaan munuaistaudin riskitekijöitä, kuten lihavuutta. Ylipainoa tulisi välttää siksi, että se lisää alttiutta sydän- ja verisuonitaudeille ja vaikuttaa munuaissairauden etenemiseen ja kokonaisennusteeseen sekä hoitomahdollisuuksiin.
Tupakoinnin lopettaminen on suositeltavaa, sillä tupakointi heikentää munuaisten toimintaa.
Lääkehoito
Lääkehoidolla pyritään korjaamaan kohonneet veren sokeri-, verenpaine- ja rasva-arvot.
- Diabeteksen hoidoon käytetään pääasiassa SGLT2:n estäjiä, joskus myös GLPr-1 agonisteja. Sokeritasapainon paranemisella on pitkään kestävä vaikutus diabeteksen munuaistaudin etenemisen hidastamisessa.
- Verenpaineen hoidoon käytetään pääasiassa ACE:n estäjiä tai angiotensiinireseptorin (ATR) salpaajia. Ne ehkäisevät ja vähentävät valkuaisen erittymistä virtsaan ja hidastavat munuaisten toiminnan heikkenemistä.
- Veren kohonneiden rasva-arvojen hoitoon käytetään pääasiassa statiineja.
- Munuaistaudin etenemisen hidastamiseen voidaan käyttää myös suoraan munuaisiin vaikuttavia lääkkeitä.
Keinomunuaishoidot
Dialyysihoidossa elimistöön kertyneitä kuona-aineita ja nestettä poistetaan keinomunuaisen avulla. Keinomunuaisena voi toimia joko suodattimella varustettu laite, jonka kautta potilaan verta kierrätetään (hemodialyysi), tai potilaan oma vatsakalvo (vatsakalvodialyysi).
Dialyysihoitoa voi toteuttaa kotona tai hoitoyksikössä.
Munuaissiirto
Munuaissiirto voi tulla kyseeseen, mikäli potilaalla on riittävän hyvä terveydentila ja yleiskunto ja mikäli sopiva luovuttaja löytyy. Yleensä luovuttajalla ja vastaanottajalla pitää olla yhteensopivat veriryhmät ja riittävän samankaltaiset kudostyypit.
Munuaisensiirtoa joutuu odottamaan keskimäärin 1,5-2 vuotta. Jonotusaika ja dialyysihoidon pituus sekä luovuttajan ja vastaanottajan välinen ikäero voivat vaikuttaa elinsiirtoleikkaukseen pääsyyn.
Miksi tautia on tärkeä hoitaa?
Diabeteksen munuaistautia on tärkeä hoitaa, sillä hoitamattomana tauti etenee. Hoitamaton munuaistauti voi johtaa vaikeaan munuaistautiin ja lopulta keinomunuaishoitoon tai munuaissiirtoon.
Sairaus myös lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautiehin.
Diabeteksen munuaistautia hoidetaan kokonaisvaltaisella, kaikkiin riskitekijöihin puuttuvalla hoidolla. Sama hoito vähentää myös sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Lähteet:
Diabeteksen munuaistauti. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Nefrologiyhdistyksen asettama työryhmä. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020. https://www.kaypahoito.fi (viitattu 9.8.2024)
Mitä dialyysi on? Terveyskylä, Munuaistalo. https://www.terveyskyla.fi/munuaistalo/dialyysihoito/mita-dialyysi-on (viitattu 9.8.2024)
Munuaisensiirto. Munuais- ja maksaliitto. https://muma.fi/munuaiset/munuaisensiirto (viitattu 9.8.2024)
Munuaissairaudet diabeteksessa. Terveyskylä, Munuaistalo. https://www.terveyskyla.fi/munuaistalo/krooninen-munuaistauti/kroonisen-munuaistaudin-hoito/kroonisen-munuaistaudin-ravitsemushoito/tietoa-kroonisen-munuaistaudin-ravitsemushoidosta (viitattu 9.8.2024)
Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruokavalio. Munuais- ja maksaliitto. https://muma.fi/munuaiset/elamaa-munuaissairauden-kanssa/munuaisruokavalio (viitattu 9.8.2024)
Sydänystävällinen ruoka sopii kaikille. Sydänliitto. https://sydan.fi/fakta/terveellinen-ruoka-on-sydanystavallista-ruokaa (viitattu 9.8.2024)
Tarnanen K, Metsärinne K, Niskanen L, Komulainen J. Diabeteksen munuaistauti. Käypä hoito -suosituksen potilasversio. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020. www.kaypahoito.fi (viitattu 9.8.2024)
Tupakointi ja krooninen munuaistauti. Terveyskylä, Munuaistalo. https://www.terveyskyla.fi/munuaistalo/krooninen-munuaistauti/elamaa-kroonisen-munuaistaudin-kanssa/tupakointi-ja-krooninen-munuaistauti (viitattu 9.8.2024)
Hoito kehittyy
Lue sisätautien ja nefrologian erikoislääkärin haastattelu diabeteksen munuaistaudista ja sen hoitokeinoista.